donderdag 30 september 2010

Het einde van de postbode? TNT-post wil ze allemaal ontslaan

Dat krijg je ervan als je alles aan de markt overlaat: TNT-post heeft besloten om al zijn postbodes te ontslaan. Het bezorgen van de brieven zal voortaan geschieden door veel goedkopere parttime-oproepkrachten. Tenzij de demonstrerende postbodes het tij weten te keren.

De postbode: kan iemand zich een straat voorstellen zonder zijn of haar aanwezigheid? De uitpuilende fietstassen met dikke elastieken bundels. De prachtige uniformen, vorger gedistingeerd zwart met een mooi rood logo, nu voetbal-oranje om ook in het donker goed op te vallen.

Lees voor een uitgebreide geschiedenis van de posterijen in Nederland het verhaal op historiek.net. of kijk op de website van het Communicatiemuseum in Den Haag. Via de video's op deze website kunt u ook vele aspecten van het oude postbedrijf bekijken.




Video,s

Transorma sorteermachine (automatische postsortering) Multifilm, 1929 Bedrijfsfilm over het postsorteren bij de PTT Rotterdam. Vroeger gebeurde het uitzoeken van de post door handsortering in verdeelkasten, waarin de poststukken steeds fijner onderverdeeld werden. Met de nieuwe Transorma sorteermachine gebeurt dit nu half-automatisch. Post wordt via transportkettingen door de machine gevoerd, en vervolgens op basis van een adres-codering door sorteersters aan een toetsenbord naar het bakje van de plaats van hun bestemming getransporteerd. Dit systeem wordt met de camera gevolgd.

Transorma sorteermachine (automatische postsortering) Multifilm, 1929
Postbezorging per boot in natuurgebied de Biesbosch Polygoon Hollands Nieuws, 1980, zw/w De PTT brengt met een boot de post rond in natuurgebied de Biesbosch.

Postbezorging per boot in natuurgebied de Biesbosch Polygoon Hollands Nieuws, 1980, zw/w

Proef met automatische sorteermachines Polygoon Hollands Nieuws, 1979, zw/w Op het hoofdpostkantoor wordt proefgedraaid met automatische sorteermachines.

Proef met automatische sorteermachines Polygoon Hollands Nieuws, 1979, zw/w


Links  

geschiedenis van de posterijen in Nederland het verhaal op historiek.net

bron geschiedenis.vpro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten