donderdag 7 oktober 2010

Dreiging banenverlies postsector niet weggenomen.

DSC_0034
Scharon Gesthuizen



7 oktober 2010, spoeddebat - Minister Van der Hoeven (Economische Zaken) grijpt niet in bij de vastgelopen cao-onderhandelingen in de postsector. Gesthuizen zie foto hierboven(SP) vindt dat verontrustend, want daardoor komen veel banen in gevaar. Bovendien is er dan nog steeds geen oplossing voor postbezorgers die minder dan het minimumloon verdienen.
Als bonden en postbedrijven niet snel een cao afsluiten, dwingen ministers Van der Hoeven en Donner (Sociale Zaken) Sandd en SelektMail om hun freelance postbestellers per 1 januari in dienst te nemen. Deze bedrijven zeggen een cao door de prijzenoorlog op de postmarkt niet te kunnen betalen. Als het toch zover komt, verliezen wellicht duizenden mensen hun baan.
Prijsmaatregel Enige tijd geleden kreeg een postbedrijf 38 cent voor het bezorgen van een poststuk. Door de prijzenoorlog is dat nu nog maar 10 cent. Geen wonder dat Sandd en SelektMail een goede cao niet meer kunnen betalen, aldus Vermeij (PvdA) en Gesthuizen. Zij willen daarom dat de minister als marktmeester op gaat treden en een minimumprijs per poststuk instelt. Maar minister Van der Hoeven wijst erop dat de Prijzenwet zoiets helemaal niet toestaat.
Verkenner Door de stukgelopen cao-onderhandelingen staan 30.000 banen op de tocht. Verhoeven (D66) en Schaart (VVD) vragen minister Van der Hoeven daarom een verkenner in te stellen met als taak bedrijven en bonden weer rond de tafel te krijgen.  Van der Hoeven is daartoe bereid, mits gegarandeerd is dat de overheid geen onderdeel van het probleem wordt. Met cao-onderhandelingen heeft de overheid zich namelijk niet te bemoeien, aldus de minister.
De Kamer stemt op 12 oktober over de moties die bij dit debat zijn ingediend.

bron tweedekamer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten